четвъртък, 18 април 2013 г.

Значението на йога




"Ако умът е в състояние да контролира тялото, тялото също може да въздейства на ума" - Свами Анандакапила Сарасвати

Думата ”йога” има за корен санскритската дума ”йюдж”, която означава ”сливане”, ”съединяване” или ”обединяване”.

Според науката за живота, Аюрведа, човешкото тяло е разделено на шест основни части: глава, гръд, две ръце и два крака. Главата побира знанията, сърцето – вярата, а ръцете и краката са за действие. Пътят на йогата обединява тази троица – тялото, ума и душата, които действат съгласувано.

Отличителната йогата особеност са – асаните. Те пренасят от физическия план в духовния. Асана означава фиксиране на тялото в определена поза.

Тялото и съзнанието са взаимосвързани и взаимнозависими. При някакво нарушение в тялото се възмущава съзнанието, и обратното. В йогата тялото и съзнанието се развиват с помощта на постоянно практикуване на асани. Това практикуване дава здраве, уравновесеност, подвижност и неподаливост на болест.

В основата на овладяването на пози на йога е тайната на подчиняването на тялото. Благодарение на тази важна крачка се постига идеално равновесие между тялото и съзнанието, тялото става здраво за взаимодействие с разума, така че се развиват устойчивост, спокойствие и твърдост.

Занятията с йога дават не само физическо, но и психично здраве. Те учат как да се преодоляват препятствия, за да се живее спокойно и в идеална хармония за постигане на целта в живота – самоосъществяване.

 Йога обхваща не само тялото, но и всички аспекти на личността - физически, умствен, емоционален и психически. Осъзнаването е в основата на тази система и практикуващите се насърчават да обърнат внимание на всички аспекти от личността си чрез йога. Промяната е процес, който се случва естествено вследствие на редовна практика с пълно осъзнаване, а не чрез насилване на ума и тялото отвъд допустимите граници.



Няма коментари:

Публикуване на коментар